Starta våren med Husqvarna Automower

Robotgräsklippare

Våren är äntligen här och det är dags att förbereda trädgården för den varma och soliga säsongen. Ett av de första tecknen på våren är det allt grönare och frodigare gräset, vilket betyder att gräsklippningssäsongen är igång. Det kan vara ett tidskrävande och tröttsamt arbete att klippa gräset, men med Husqvarna Automower blir det inte bara enklare utan även roligare att ta hand om din trädgård. I detta blogginlägg går vi igenom fördelarna med att använda en robotgräsklippare och ger dig några tips på hur du kan få ut det mesta av din robotgräsklippare samt går igenom saker som är viktiga att tänka på vis uppstart efter vinterservice.

Fördelar med Husqvarna Automower:

Först och främst, vad är de största fördelarna med att ha en Automower hemma i trädgården?

 1. Tidsbesparing:
  En av de största fördelarna med en Husqvarna Automower är tidsbesparingen. Du behöver inte längre klippa gräset själv och kan istället använda den tiden till att njuta av trädgården eller fokusera på andra sysslor. Automower arbetar självständigt och kan programmeras att klippa gräset när det passar dig bäst.
 2. Perfekt klippresultat:
  Husqvarnas robotgräsklippare är utrustad med ett effektivt klippsystem som ger en jämn och fin gräsmatta. Den klipper gräset i små bitar som sedan fungerar som naturlig gödsel, vilket bidrar till en friskare och grönare gräsmatta.
 3. Miljövänlig och tyst:
  Automower är elektrisk och drivs av ett batteri, vilket innebär att den är både miljövänlig och tyst i drift. Detta gör att du kan njuta av en lugn och avkopplande atmosfär i trädgården medan Automower sköter gräsklippningen åt dig.

Men nu ska vi gå igenom lite saker som du bör ha koll på efter vinterservicen och under uppstarten på våren!

Ser dina knivar ut så här?

Pollen kan ansamlas på knivarna på din Automower under pollensäsongen, vilket kan leda till försämrad klippkvalitet och effektivitet (det är inget fel på knivarna). Pollen kan även göra att knivarna blir klibbiga och kan potentiellt bidra till att gräs fastnar på dem. För att förhindra detta och säkerställa en jämn klippning är det viktigt att rengöra knivarna regelbundet detta gäller då främst under pollensäsongen.

Husqvarna Automower knivar efter 2 veckor i pollensäsong
Automower Knivar efter cirka 2 veckors körning på pollensäsong

Här är några steg för att rengöra knivarna på din Robot:

 1. Stäng av din Automower och koppla loss batteriet för att säkerställa att den inte startar oavsiktligt under rengöringen.
 2. Vänd roboten upp och ned så att du enkelt kan komma åt klippaggregatet och knivarna.
 3. Använd en mjuk borste eller en trasa för att försiktigt borsta bort pollen och annat smuts från knivarna. Var försiktig så att du inte skadar knivarna eller skär dig på dem.
 4. Om det finns mycket pollen eller om knivarna är mycket klibbiga kan du använda en trasa fuktad med varmt vatten och mild tvål för att rengöra dem. Se till att inte använda för mycket vatten, då detta kan skada klippaggregatet eller de elektriska komponenterna i din Automower.
 5. Torka av knivarna med en torr trasa och kontrollera att de är helt torra innan du kopplar in batteriet och startar Automower igen.
 6. Om knivarna är slitna eller skadade bör du byta ut dem för att säkerställa bästa möjliga klippresultat. Se användarmanualen för instruktioner om hur du byter knivar på din specifika Automower-modell. Kolla också in vår Husqvarna Automower Knivar – En Fullständig Guide

Genom att rengöra knivarna regelbundet under pollensäsongen kan du säkerställa att din Husqvarna Automower fortsätter att leverera en jämn och fin gräsmatta.

Vanliga problem vid uppstart efter vinterservice

Starta våren med Husqvarna Automower

När du startar din Husqvarna Automower efter vinterservice kan det uppstå några vanliga problem. Här är några av dessa problem och hur du kan lösa dem:

 1. Batteriproblem:
  Efter en lång vinter kan batteriet i din Automower ha förlorat en del av sin laddning. Om Automower inte startar eller om batteriet verkar ha en kort driftstid kan det bero på att batteriet behöver laddas eller bytas ut. Ladda upp batteriet helt och prova igen. Om problemet kvarstår kan det vara dags att byta ut batteriet.
 2. Felmeddelanden och felkoder:
  Om din Automower visar felmeddelanden eller felkoder när du startar den efter vinterservice kan det bero på tekniska problem eller felaktig användning. Konsultera användarmanualen för att förstå vad dessa felmeddelanden betyder och hur du kan lösa problemet. Om du inte kan lösa problemet själv, kontakta Husqvarna kundtjänst eller bara kontakta oss så löser vi det!
 3. Svårt att hitta laddstationen:
  Om din Automower har problem med att hitta laddstationen efter vinterservice kan det bero på att guidetråden eller laddstationen har flyttats under vintern. Kontrollera att guidetråden är korrekt installerad och justera eventuellt placeringen av laddstationen.
 4. Gräsklippning:
  Efter en lång vinter kan gräsmattan vara ojämn och ha långa grässtrån. Det kan ta lite tid för roboten att återställa gräsmattan till sitt tidigare utseende. Tänk på att justera klipphöjden på din Automower och ge den tid att arbeta på gräsmattan för att återfå ett jämnt och snyggt resultat.
 5. Gränskabel och installation:
  Om gränskabeln har flyttats eller skadats under vintern kan det orsaka problem när Automower försöker navigera i trädgården. Kontrollera gränskabeln noggrant och reparera eventuella skador eller justera kabeln om det behövs..

Genom att följa dessa tips och rekommendationer bör du kunna lösa de flesta vanliga problem vid uppstart av din Husqvarna Automower och snart njuta av en välskött och vacker trädgård.

Du kanske också vill läsa: Service och vinterförvaring för Automower

OBS. Glöm inte att du som Guld Kund hos Söderströms först kommer att få din faktura utskickad efter att vi har kört ut roboten till dig!

Tips för att få ut det mesta av din Husqvarna Automower:

 • Planera din trädgård:
  För att få ut det mesta av din robotkamrat är det viktigt att planera trädgården på ett effektivt sätt. Se till att den har fri åtkomst till alla ytor där den behöver klippa gräset och undvik hinder som kan orsaka problem.
 • Anpassa klipptiderna:
  Du kan programmera roboten att klippa gräset när det passar dig bäst. Se till att anpassa klipptiderna efter dina behov och väderförhållanden för att säkerställa bästa möjliga resultat.
 • Skötsel och underhåll:
  För att förlänga livslängden på din Automower och säkerställa en jämn klippning är det viktigt att sköta om den ordentligt. Rengör klippaggregatet och byt knivar vid behov för att säkerställa ett perfekt klippresultat. Se även till att du lämnar in den för vinterservice, detta kommer att göra att den håller längre och behåller ett större värde.
Installera Husqvarna Automower®

Vanliga frågor och svar om Automower FAQ

Hur lång tid tar det för Automower att klippa min trädgård?

Svaret beror på storleken på din trädgård och modellen av Automower du använder. Generellt sett kan en Automower klippa mellan 500 och 5 000 kvadratmeter beroende på modellen. Din Automower är utformad för att klippa gräset kontinuerligt och i små områden åt gången, vilket innebär att den kan arbeta flera timmar per dag.

Hur lång tid tar det för Automower att ladda upp?

Laddningstiden varierar beroende på modell och batteriets kapacitet. De flesta Automower-modeller laddar fullt inom 60-75 minuter. När batteriet är fulladdat återvänder Automower automatiskt till arbetet.

Hur ofta behöver jag byta knivar på min Automower?

Det rekommenderas att byta knivar efter 2-3 månaders användning eller när de börjar bli slitna. Slitna knivar kan försämra klippkvaliteten och öka belastningen på motorn, vilket kan förkorta Automowers livslängd.

Är Automower säker för barn och husdjur?

Ja, Automower är utformad med säkerhet i åtanke. Den har inbyggda säkerhetsfunktioner som stoppar klippaggregatet om den lyfts upp eller vält. Dessutom är knivarna placerade inuti klippaggregatet för att minimera risken för skador. Det är dock alltid bäst att övervaka små barn och husdjur när Automower är i drift för att undvika olyckor.

Kan Automower klippa i regn?

De flesta Husqvarna Automower-modeller är designade för att klara av att arbeta i lätt regn. Det är dock rekommenderat att låta Automower vila vid kraftiga regn eller åskväder, då detta kan påverka klippresultatet och riskera skador på elektroniken.

Hur mycket kostar det att köra en Automower?

Automower är energieffektiv och använder vanligtvis mellan 20-70 kWh per månad beroende på modell och användning. Detta motsvarar en genomsnittlig driftskostnad på cirka 10-30 kronor per månad, vilket är betydligt lägre än driftskostnaderna för en traditionell bensindriven gräsklippare.

Kan Automower hantera ojämn terräng och sluttningar?

Automower kan hantera ojämn terräng och sluttningar upp till 50% beroende på modell (AWD klarar upp till 70%). Se till att följa rekommendationerna i användarmanualen för din specifika modell när det gäller installation och användning på ojämn terräng.

Om du har ytterligare frågor om din Husqvarna Automower, rekommenderas det att konsultera användarmanualen eller bara kontakta oss så löser vi det!

Varför ska du välja Söderströms för Husqvarna Automower

Vi började sälja trädgårds utrustning för mer än 25 år sedan. Under vår tid i branschen har vi arbetat nära både privata och professionella kunder och på så sätt kunnat skapa bra och långsiktiga samarbeten och relationer. Vi har ett samarbete med Husqvarna och Söderströms är en auktoriserad återförsäljare av Husqvarna produkter. Vår erfarenhet gör att vi kan fylla vårt sortiment med riktigt kvalitativa produkter från några av marknadens bästa tillverkare. Vi kan produkter, verktyg och utrustning inom skog och trädgård!


Du kanske också vill läsa: