Välj rätt kedja till motorsåg

Motorsågar

Kedja till motorsåg: Vill du ha ut det mesta möjliga ur din såg är det viktigt att utrusta den med rätt kedja. De olika delarna på din motorsåg fungerar som en helhet ihop, därför är det viktigt att du har en kedja som passar för den såg som du använder. När du väljer din kedja behöver du ta hänsyn till tre viktiga saker – delning, spårbredd samt antalet drivlänkar. Vi hjälper dig att reda ut begreppen.

Du kan kolla in alla våra kedjor här.

Rätt kedja till rätt såg

För att få ett maximalt resultat ska du se till att kedjan och sågen passar bra med varandra. Om du monterar en kedja som inte är ämnad för den motorsåg som du använder, kan det hända att du inte får det optimala resultat som du söker efter. En felaktig kedja kan även förstöra svärdet och drivhjulet, vilket kan förorsaka skador. Effekten på kedjan ska stämma överens med prestandan på motorsågen, du får inte bättre effekt av att montera en kraftfull kedja på en standardsåg. Genom att istället se till att kedjan matchar sågen perfekt, kommer motorsågen alltid att prestera bättre.

Delning, drivlänkar och spårbredd… benämningarna som du behöver ha koll på

När du väl har koll på dessa tre begrepp, vet du att du har en kedja som passar för den motorsåg som du använder idag. Följande beteckningar finner du oftast på svärdet på din motorsåg. Skulle du ha svårigheter att hitta dem, rekommenderar vi att du rådfrågar en expert. 

Kedja till motorsåg: Delning

Kedjans delningsvärde brukar vanligtvis stå på motorsågens svärd, där den anges i tumstorlek. Delningens värde bestämmer sedan vilken effektklass kedjan hamnar i. Kedjans delning innebär det avstånd som råder mellan tre av kedjans nitar. Detta värde divideras sedan med två, vilket visar ett värde som benämns (0.325” tum eller 3/8” tum). Skulle denna benämning inte stå på ditt svärd, rekommenderar vi att du rådfrågor oss för vägledning.

Kedja till motorsåg delning
Välj rätt kedja till motorsåg

Kedja till motorsåg: Drivlänkar

Kedjans längd bestäms av antalet drivlänkar, detta värde står vanligtvis på svärdet och och benämns i form av 56DL, 64DL eller 72DL. Kan du inte finna detta värde på ditt svärd, eller om du på något sätt känner dig osäker, kan du även räkna antalet drivlänkar på den kedja du använder idag. Drivlänken är den del av kedjan som går ner i svärdspåret och som driver kedjan framåt.

Kedja till motorsåg drivlänkar
Välj rätt kedja till motorsåg

Kedja till motorsåg: Spårbredd

Kedjans spårbredd ska vara densamma som tjockleken på drivlänken. Spårbredden benämns i form av 1,1mm, 1,3mm, 1,5mm eller 1,6mm och du hittar även denna beteckning på svärdet på din motorsåg.

Om du inte hittar dessa värden är du alltid välkommen att kontakta oss för vägledning.

Exempel: Standard kedja till Husqvarna 445 benämns (56DL 0.325 1,3mm)

bild

En kedja kan slipas flera gånger innan den kan behöva bytas ut. Tänderna på kedjan slits ner och töjs ut med tiden, vilket tillslut kan leda till att den går av, därför är det viktigt att alltid ha uppsikt över sin motorsåg och dess skick.

Nu är du läst om hur man väljer rätt kedja till just din motorsåg så kan du kolla på alla våra motorsågs kedjor och använda filtreringsverktygen för att se kedjorna som passar dig.

Välj rätt kedja till motorsåg, du kan lita på oss på Söderströms

Vi har 25 års erfarenhet inom skog och trädgård, företaget startade 1 januari 1995 och har sedan dess haft många samarbeten, både professionella och privata. Vi har ett samarbete med Husqvarna och är en auktoriserad återförsäljare av Husqvarna produkter.

Om du beställer via webben erbjuder vi fri frakt på beställningar över 500 kronor (kan skilja sig vid skrymmande varor). Om något skulle gå fel har vi support både via telefon och chatt både på vår hemsida och via sociala medier.