Husqvarna Automower Knivar – En Fullständig Guide

Robotgräsklippare

Denna artikel hoppas vi kommer täcka allt du kan tänkas vilja veta om Automower Knivar.

När vi stöter på annonser för att automatisera våra liv så ställer vi nog alla oss lite frågor:

 • Fungerar det verkligen? 
 • Är det säkert? 
 • Kan jag göra mig av med min gamla gräsklippare nu när en robot gör detta åt mig?

Men om vi tittar på specifikt robotgräsklippare så får vi ofta frågor om hur knivarna ser ut och fungerar. När allt kommer omkring pratar vi om en robot som driver ett system av blad… Att se till att de kan hantera jobbet säkert är ett stort element.

Moderna robotgräsklippare använder inte de traditionella rotorblad vi ser under våra gamla gå bakom. 

Om du någonsin har sett under en Husqvarna Automower, kanske du har undrat hur de fungerar och varför de fungerar på det här sättet. Låt oss utforska detta.

Nackdelar med de traditionella rotorblad

Standarden inom gräsklippning – rotorblad – har tjänat branschen väl i årtionden. Här krävs mänsklig tillsyn för att se till att vi inte skadar någonting eller någon i arbetet. Vi tvivlar inte på att du kan föreställa dig konsekvenserna av att få något eller någon som fastnar under din vanliga gå bakom-, åk- eller zero-turn klippare – det skulle orsaka stora skador! 

När det kommer till robotgräsklippning tror vi verkligen att säkerhet är allt. Säkerhetsbladen, som ses i märken som Husqvarnas Automower, ger en större säkerhet när gräsmattan klipps; mer om detta senare.

Hur säkerhetsblad fungerar

Säkerhetsblad fungerar genom att använda en borstlös motor för att snurra en skiva som sitter på den höjd du vill att din gräsmatta ska klippas på. Vi pratar dock inte om silverskivan som du kan se till nedan, den är bara till för lite extra skydd.

H320 0337b

Tittar man noga till på bilden ovan så skruvas små rakblad in i en svart skiva ovanför den silverfärgade. Detta är skivan som motorn snurrar, vilket tillåter centrifugalkraft att trycka rakhyvlarna utåt. Detta ger bladen mycket kraft och kommer att effektivt klippa din gräsmatta ytan att dra överdrivet med elektricitet.

Även om service och underhåll är vanligt förekommande för dina pålitliga gå bakom/åk-på/noll-sväng gräsklippare, gör robotteknik det till ett minne blott. Istället för underhåll, byts knivarna på gräsklipparen ut med några enkla skruvar. Detta behöver vanligtvis göras 2-4 gånger per år beroende på gräsmattans storlek och komplexitetsgrad. 

Vi här på Söderströms erbjuder också all service till Husqvarna Automower och vi har också det största robothotellet för vinterförvaring av dessa maskiner

Varför vi kallar dem “säkerhetsblad”.

Bladen får sitt namn genom sin förmåga att fällas undan när de kommer i kontakt med fasta hinder. Hur självklart det än låter, du behöver inte mycket kraft för att klippa gräs, så bladen kommer att skära rakt igenom för att hålla din gräsmatta välskött. Men om någon lämnat något tillräckligt litet för att gå under gräsklipparen kan du se till höger hur knivarna kommer att skydda den och sig själva. 

Föremålet kommer att trycka tillbaka bladen, medan den snurrande skivan sedan tvingar dem rakt tillbaka ut. Detta gör också att gräsklipparen kan gå över stenar, pinnar och rötter utan problem!

Viktiga termer för Husqvarna Automower Knivar:

HSS = “High Speed Steel edges” innebär att man utgår från kålstål, detta material är väldigt flexibelt och klara stora påfrestningar utan att spricka. Sen svetsar man på superhärdade kanter som slipas sylvassa. Dessa är betydligt vassare och kommer att behålla eggen längre. Dessa knivar rekommenderas främst på professionella robotar.

Endurance = dubbel klipptid mot enkelsidiga (4 knivytor istället för 2), detta då kniven har en oval fästningspunkt, detta betyder att den kan rotera runt skruven, vilket i sin tur betyder att istället för att bara ha två ytor (Knivarna roterat och höger och vänster), så har de fyra (Höger och vänster precis som innan, men orienteringen av kniven växlar också), vänligen se video nedan.

OBS. på väldigt stora maskiner som CEORA kan Endurance slita snabbt på skruvarna och då rekommenderar vi istället Enhance HSS.

Vilka olika Automower Knivar har Husqvarna:

Standard Longlife

 • Carbon Steel
 • Används till standardmaskiner på mindre gräsytor
 • Två knivytor

Original Husqvarna standardkniv av kolstål. Kombinerar hög hållfasthet och skärpa under lång tid för ett rent snitt och en friskare gräsmatta. Knivarna passar alla Husqvarna Automower® och Husqvarna Ceora™ robotgräsklippare. För ytterligare säkerhet viker knivarna undan in i knivtallriken när de nuddar ett föremål.

Vi rekommenderar de här bladen för en gräsmatta upp till 2 000 m2

Rekommenderad för modell:

Endurance extra longlife

 • Carbon steel
 • 4 knivytor
 • Används till standardmaskiner på lite större gräsytor

Husqvarna Automower® Endurance-kniv har mer än dubbelt så lång livslängd jämfört med standardknivar. För ytterligare säkerhet viker knivarna undan in i knivtallriken när de nuddar vid ett föremål. Endurance-designen ger hårdare kanter och vassare eggar på knivens alla fyra sidor utan att kompromissa med säkerheten. Ger ett rent snitt och en friskare gräsmatta.

Vi rekommenderar de här bladen för en gräsmatta över 2 000 m2

Rekommenderad för modell:

Endurance HSS (För Pro)

 • Carbon steel med härdade kanter
 • Används där man vill utöka intervall mellan byten ex fotboll
 • 4 knivytor
 • Används till promaskiner på större gräsytor

Husqvarna Automower® Endurance HSS-kniv är en kniv av stål med mjukare kärna och härdade kanter för extra skärpa och slitstyrka. Husqvarna Endurance-design ger skarpa eggar på alla fyra sidor av kniven och ett nytt materialval ger förbättrade skäregenskaper.

Rekommenderad för modell:

Enhance HSS (För Pro)

 • Carbon steel body med extra härdade kanter
 • Används till stora promaskiner som CEORA, denna kniv håller länge och sliter mindre på skrivarna än en Endurance
 • 2 knivytor

Husqvarna Automower Enhance HSS-knivar, snabbstålknivar med mjukare kärna och härdade egg för skärpa och robusthet. HSS-material ger hårdare och vassare egg, vilket är fördelaktigt för livslängden och klipper gräset snyggt för en frisk gräsmatta. Konstruktionen med två skärande delar rekommenderas vid systematisk klippning eller för tillämpningar där hasplåten tas bort.

Rekommenderad för modell:

Läs mer om Fantastiska CEORA från Husqvarna!

Tips: Vi rekommenderar att du byter knivar på din Automower / Robotgräsklippare en gång i månaden för att behålla ett optimalt klippresultat. Var noga på att också byta skruvarna när du byter bladen, dessa slits med ut!

Hur lång är livslängden för Automower® skärblad?

Den normala livslängden för Automower® skärblad är 3 till 6 veckor när de används under gynnsamma förhållanden, men knivarnas livslängd varierar och beror till exempel på:

 • Bladmodell. Till exempel ger Husqvarna Automower® Endurance-blad tre gånger så lång livslängd jämfört med klassiska Automower®-blad, och Husqvarna Endurance HSS-blad ännu längre.
 • Drifttid och storlek på arbetsområdet.
 • Typ av gräs och säsongsbetonad tillväxt.
 • Jord, sand och användning av konstgödsel.
 • Förekomsten av föremål som kottar, vindfall, leksaker, verktyg, stenar, rötter etc.

Vad händer om jag inte byter knivar på min Automower® robotgräsklippare?

Att arbeta med slöa knivar ger ett sämre klippresultat. Gräset klipps inte rent och mer energi behövs, vilket resulterar i att robotgräsklipparen inte klipper den förväntade areastorleken.

Hur och när du byter klippknivar på din Automower

När klippknivarna på din Automower® robotgräsklippare blir slitna, eller när grässtrånas spets börjar bleka och se slitna ut när du klipper, är det dags att byta dem för att bibehålla prestanda.

Se till att du alltid använder originalblad och skruvar från Husqvarna, och byt alltid ut skruven samtidigt med bladet när du utför underhåll, annars kan skruven bli utsliten och göra att bladet lossnar vid drift.

Observera att på våren växer gräset snabbt och innehåller mycket sav som kan byggas upp på klingorna. Det rekommenderas att kontrollera och vid behov byta knivarna oftare under denna period. Om du ser att dina knivar fått ett belägg på sig av pollen och sav som i bilden nedan kan du antingen lägga dem i en vatten såpa/diskmedel mix eller alternativt bara skrapa bort belägget. Knivarna är fortfarande bra!

Robotgrasklippare blad pollen edited
Dessa knivar har används i cirka 2 veckor under pollensäsong, om dina knivar ser ut så här bör du ta bort dem och lägga dem i vatten med lite såpa, eller skrapa dem rena.

Hur byter jag Automower Knivar på Robotgräsklippare

 1. Se till att huvudströmbrytaren är avstängd.
 2. Sätt på skyddshandskar.
 3. Vänd robotgräsklipparen upp och ner.
 4. Vrid glidplattan så att dess hål ligger i linje med skruven för bladet.
 5. Skruva loss bladet. Använd en rak skåra eller skruvmejsel med tvärspets, helst magnetisk för att lättare kunna ta bort skruven.
 6. Bänd isär glidplattan och bladskivan lite och ta bort bladet och skruven.
 7. Rengör eventuell smuts med en diskborste och en mjuk fuktig trasa.
 8. Skruva fast det nya bladet med en ny skruv. Byt alltid ut skruven samtidigt som bladet. Var noga med att endast använda ett blad med varje skruv: annars kan skärsystemet bli obalanserat.
 9. Kontrollera att knivarna snurrar fritt.

Varför ska du välja Söderströms för din Automower Knivar

Vi har 25 års erfarenhet inom skog och trädgård, företaget startade 1 januari 1995 och har sedan dess haft många samarbeten, både professionella och privata. Vi har ett samarbete med Husqvarna och är en auktoriserad återförsäljare av Husqvarna produkter. Om du beställer via webben erbjuder vi fri frakt på alla beställningar över 500 kronor. Om något skulle gå fel har vi support både via telefon och chatt både på vår hemsida och via sociala medier.