Behöver du en batteri eller bensin motorsåg?

Motorsågar

När det kommer till att välja rätt motorsåg kan detta vara ganska komplicerat, speciellt om du ska ha en batteri eller bensin motorsåg. Det finns flera olika saker att tänka på och i denna guide kommer vi att gå igenom de största sakerna du bör tänka på innan du köper en motorsåg.

Denna guide kommer att fokusera på skillnaden mellan batteri och bensin motorsågar och i vilka fall den ena passar bättre än den andra. Något som är viktigt att komma ihåg är att de batteridriva motorsågarna är betydligt mer lättanvända än sina bensinslukande kusiner, om du någon gång behövt starta en kall bensindriven motorsåg så vet du hur svårt det kan vara ibland. Men en batteridriven motorsåg kommer du att kunna starta med bara en knapptryckning!

Och med en batteridriven motorsåg behöver du inte heller hålla på med att hälla på bensin eller andas in bensin ångor, de har fortsatt en betydligt lägre bullernivå och kräver inte heller lika mycket service.

Vi ser en enorm ökad efterfrågan på batteridrivna produkter

säger Lars Strandell, motorsågsexpert på Husqvarna

Batteri eller bensin motorsåg beror på var ska du såga och hur länge?

Efter den första paragrafen låter batteri ganska bra, men detta är inte alltid fallet. Batteri har sina fördelar precis som bensin har egna styrkor. Batterisågar till exempel passar bäst för den som jobbar nära en el källa, så att du lätt kan ladda batteriet när det tar slut. Kommer du att vara långt ute i vildmarken är en bensindunk betydligt bekvämare och enklare, samt kommer låta dig jobba under en längre period med grövre virke. Om du vill köra längre med batterisågar krävs det oftast flera olika batterier att byta mellan, och detta kostar en hel del.

För att summera:

  • Batterisågar passar när du är nära el och inte kör för länge i sträck
  • Bensinsågar passar bra om du befinner dig lång från el och kör länge i grövre virke

Men för villaägaren som har en del smala träd att gallra ut och ved
att såga upp, som kör en halvtimme och kan gå och dricka kaffe en halvtimme medan batteriet laddas, är däremot en batterisåg av enklare modell fullt tillräcklig

säger Lars Strandell, motorsågsexpert på Husqvarna

Välja batterier

Har du bestämt dig för att skaffa en batteri såg såg är det sista steget att bestämma vilka batteri du behöver, ska du använda din såg mycket är det alltid mer värt att köpa ett mer avancerat batteri, dyrare batterier håller längre och laddas snabbare.

När det gäller batterier så får man vad man betalar för. Dyrare batterier har bättre kvalitet på cellerna, vilket gör att de kan laddas upp snabbare och användas längre. Och Husqvarnas professionella litiumbatterier har samma kvalitet som används i Teslabilar

säger Lars Strandell, motorsågsexpert på Husqvarna

Och om du jämför med vad det skulle kosta att köpa bensin år efter år så blir det inte dyrare med batterier om du kommer att använda sågen regelbundet. Och om du skaffar annan batteridriven utrustning ur samma serie så kan du använda samma batteri till dessa maskiner, vilket kan leda till stora besparingar.

Nedan har vi en batteriguide så att du kan se hur olika batteri fungerar.

Husqvarna Batteriguide

Nu när du läst om batteri eller bensin motorsåg kanske du också är intresserad av: 4 Tips För Motorsågsunderhåll

Här är en länk till Husqvarnas hemsida där ni kan se information om oss.

Att välja rätt motorsåg kan vara svårt, vi rekommenderar att du antingen kommer in till vår affär i Skövde, eller kontaktar vår kundtjänst, via telefon, chatt eller sociala medier om du känner dig osäker på vilken typ av såg just du behöver.