4 Tips För Motorsågsunderhåll

Motorsågar

Motorsågsunderhåll är kanske inte något som du tänker på ofta och du kanske inte ser din motorsåg som ett verktyg som du behöver ta hand om så ofta, men till och med den tuffaste maskinen kräver lite service då och då om du vill att den ska vara dig trogen under många år framöver! 

Att ta hand om en motorsåg är inte så komplicerat som tur är, men om du är ny till hur en motorsåg bör hanteras för att hållas i bra skick under många år är detta artikeln för dig.

Läs vidare så ska vi berätta hur du håller din motorsåg i gott skick året om!

Motorsågsunderhåll: Rengör Motorsågen

Detta kan låta självklart men vi här på Söderströms ser ofta skador som tillkommit genom att man försummat rengöringen av sågen. En såg som används mycket kommer nästan garanterat ha smuts på sig som inte borde vara där, som till exempel sågspån, kåda och oljerester. Och om du vill att din såg skall fortsätta fungera effektivt behöver den rengöras, men varje del av motorsågen är lite olika när det kommer till rätt rengöringsteknik, så var beredd på att rengöra var och en separat.

Låt oss börja med skärutrustningen, om din kedja och ditt svärd är smutsigt bör du ta loss den från din såg och lägga den i en blandning av tex Husqvarna Active Clean och varmvatten och borsta av dem med en diskborste eller liknande tills allt skräp är borta, därefter kan du skölja av de med vatten och torka av de noggrant. Utnyttja även detta tillfälle till att slipa din kedja och smörja ditt noshjul, hur du gör detta kan du läsa längre ner.

Nästa steg är att rengöra luftfilter, cylinderflänsarna, startapparaten och svänghjulet. Ta loss den övre kåpan på sågen och startapparaten. Blanda tex Husqvarna Active Clean och varmvatten i en sprayflaska och spraya på de lösa delarna och skrubba lätt med en borste eller lägg dom i ditt bad med blandningen från kedjan och svärdet och blås rent med tryckluft eller torka av de noggrant. Spraya på blandningen på cylindern och svänghjulet, undvik att spraya mot förgasaren och och kring utblåset från ljuddämparen. Låt verka någon minut och borsta sedan bort smutsen, återupprepa processen vid behov. Blås rent med tryckluft eller torka med en trasa.

Montera nu ihop sågen igen och provstarta och njut av din uppfräschade såg.

Om du följer dessa steg kommer du inte bara ha en ren och snygg motorsåg, du kommer också att ha en motorsåg som inte slits i onödan och kommer hålla längre!

Upptäcker du att någon av delarna är slitna eller skadade så har vi ett stort utbud av reservdelar både i vår webbhandel och butik.

Motorsågsunderhåll: Slipa Kedjan

Ingen vill såga med en slö motorsåg, så en slipning av dina kedjor bör vara en del av din underhållningsrutin för din såg.

MOTORSÅGSUNDERHÅLL hur tar du hand om din motorsåg
Filutrustning som finns här

Om du inte är säker på om dina kedjor behöver slipas, så kan du titta på sågspånen som kommer ut vid användning. Om den tenderar att släppa ut “sågdamm” snarare än sågspån, då behöver du med största sannolikhet slipa dina kedjor. Ett annat tecken på att en slipning behövs är att det känns som att det “hoppar” när du använder din såg. 

För att slipa dem klämmer du först fast motorsågen i till exempel ett av våra Filstäd från Stihl. Ta sedan en fil och tryck den horisontellt över motorsågens blad. När du når änden av bladet, lyft filen och upprepa samma rörelse. OBS. se till att bara slipa åt ena hållet för bästa resultat. Använd också samma antal slipningar för varje tand på kedjan, tre till sex brukar vara ett bra antal om du känner dig osäker.

Vi på Söderströms har all filutrustning du kan behöva från både Husqvarna och Stihl, ta dig en titt här, om du inte vet vilken utrustning du behöver så rekommenderar vi att du antingen kommer in till vår affär i Skövde, eller kontaktar vår kundtjänst, via telefon, chatt eller sociala medier.

Motorsågsunderhåll: Smörj Motorsågen

Om du vill ha en välfungerande såg kan di inte snåla på oljan, du måste se till att tillräckligt med olja finns annars kommer friktionen mellan kedja och svärd att öka, och detta i sin tur kommer att leda till att din motorsåg överhettas

Det finns sätt att testa om du har tillräckligt med olja i din motorsåg, det lättaste är att ha något under din motorsåg som en bit papper, kartong eller kanske en stubbe, varva upp motorsågen. Om du har tillräckligt med olja bör du se ett oljespray, om du inte ser ett oljespray på pappret så har du troligtvis inte tillräckligt med olja i din såg.

Kontrollera din bruksanvisning för att ta reda på hur du fyller på olja, eftersom processen varierar beroende på vilken motorsåg du har.

Om du behöver fylla på oljeförrådet har vi här all olja du kan tänkas behöva.

Motorsågsunderhåll: Förvara Rätt

Om du inte använder din motorsåg regelbundet, finns det en chans att bensinen inuti är dålig. Bensinen i den kan börja brytas ner på så lite som en månad under lagring, och detta kan leda till att rester täpper igen förgasaren så att den till slut inte fungerar som den ska.

Detta är dock enbart ett problem om du har en äldre etanolbaserat bränsle, de nyare sågarna som kör på alkylat bensin, denna kan förvaras i en motorsåg i minst två år innan det börjar uppstå problem. Alkylatbensin, som Aspen eller Husqvarna Power 2t har en 10 gånger längre hållbarhet än vanligt bränsle.

När din såg ligger oanvänd kan också mycket smuts och andra problem komma in i den, vi rekommenderar därför att du använder någon typ av motorsågsförvaring som Husqvarna Powerbox när du inte använder din såg.

Motorsågsunderhåll: Slutsats

När du är uppmärksam på underhåll av motorsåg kan du få fler års användning av detta kraftfulla verktyg. Faktum är att du noggrant bör underhålla all annan kraftutrustning du har hemma, även om du bara gör dig redo att förvara dem. Se också till att du har Service och Slitdelar hemma så du kan arbeta ostört och lösa potentiella problem.

Om du känner att du behöver professionell hjälp och befinner dig i Skaraborgsområdet kan du boka en tid i vår verkstad.

Om ni går in på Husqvarnas hemsida, och klickar på sök återförsäljare kan ni hitta oss där som auktoriserade återförsäljare.

Produkter vi tror du kan vara intresserad av: