Allt om Husqvarnas motorsågar

Motorsågar

Husqvarnas motorsågar är kända för sin kvalitet, hållbarhet och prestanda. Här är några viktiga saker att veta om Husqvarnas motorsågar:

 1. Typer av Husqvarna motorsågar: Husqvarna erbjuder ett brett utbud av motorsågar för olika applikationer, inklusive professionell användning, markägare och villaägare. De erbjuder bensindrivna, elektriska och batteridrivna motorsågar.
 2. Säkerhetsfunktioner: Husqvarnas motorsågar är utrustade med säkerhetsfunktioner som kedjebroms, gasspärr och antivibrationssystem för att förhindra olyckor och minska trötthet.
 3. Underhåll: Regelbundet underhåll är viktigt för att hålla din Husqvarna-motorsåg i gott skick. Detta inkluderar rengöring av luftfiltret, kontroll av tändstiftet och slipning av kedjan regelbundet. (Se kapitel Serva en motorsåg Husqvarna för mer info)
 4. Svärds- och kedjeolja: Att använda rätt svärd- och kedjeolja är viktigt för att smörja och kyla svärd och kedja. Husqvarna rekommenderar att du använder deras egna olja för bästa resultat.
 5. Kedjeslipning: Husqvarnas motorsågar kräver korrekt kedjeslipning för att bibehålla högsta prestanda. Använd en fil, slipa kedjan med den rekommenderade vinkeln och antalet drag för bästa resultat.
 6. Garanti: Husqvarna erbjuder garanti på sina motorsågar. Se till att registrera din motorsåg hos tillverkaren för att dra nytta av garantin om det behövs.
 7. Bränsleblandning: Husqvarnas bensindrivna motorsågar kräver en specifik bränsleblandning av bensin och tvåtaktsolja. Vi rekommenderar alltid att använda Husqvarnas 2 takts bränsle, framförallt i de högvarviga sågarna, som 550 och så vidare då de kräver XP oljan

Kom ihåg att alltid läsa bruksanvisningen och följa tillverkarens instruktioner för bästa resultat när du använder en Husqvarna motorsåg. Bär dessutom alltid lämplig personlig skyddsutrustning, inklusive ögon- och hörselskydd, när du använder en motorsåg.

HUR MAN SLIPAR EN MOTORSÅGSKEDJA

Viktiga tillbehör att ha när man använder en motorsåg

När du använder en motorsåg är det viktigt att ha rätt verktyg för att säkerställa säker och effektiv drift. Här är några viktiga verktyg att ha:

 1. Fil och Filmall: En fil och Filmall används för att slipa kedjan. En slö kedja kan vara farlig och kan få motorsågen att rycka mycket.
 2. Multiverktyg: Ett Multiverktyg används för att justera spänningen på motorsågens svärd. Rätt spänning säkerställer att kedjan stannar på svärdet och skär smidigt.
 3. Bränsle och olja: Du behöver bränsle och olja för motorsågen. Se till att använda rätt typ och blanda bränsle och olja enligt tillverkarens instruktioner.
 4. Säkerhetsutrustning: Som nämnts tidigare är säkerhetsutrustning såsom hjälm, skyddsglasögon, hörselskydd, ansiktsskydd, handskar och motorsågsbyxor viktiga för att skydda dig från eventuell skada.
 5. Kilar: Kilar kan användas för att styra ett träd eller gren i den riktning du vill att det ska falla. De kan också användas för att frigöra en klämd motorsåg.
 6. Första hjälpen-låda: En första hjälpen-låda är alltid en bra idé att ha till hands vid eventuella olyckor eller skador.
 7. Reservkedjor: Det är alltid bra att ha en extra motorsågskedja till hands ifall den aktuella kedjan blir matt eller skadad vid användning.

Kom ihåg att alltid kontrollera dina verktyg och utrustning innan du börjar arbeta med din motorsåg, och se till att de är i gott skick och fungerar korrekt.

Serva en motorsåg Husqvarna

Att serva viktigt för att säkerställa dess livslängd, optimal prestanda och säker drift. Här är de grundläggande stegen för service av en Husqvarna motorsåg:

 1. Kontrollera luftfiltret: Ta bort luftfilterlocket, och rengör det med tryckluft eller genom att tvätta det i tvålvatten. Låt det torka helt innan du sätter tillbaka det på plats.
 2. Kontrollera tändstiftet: Ta bort tändstiftet och inspektera det med avseende på slitage. Om den är smutsig eller sliten, byt ut den mot en ny.
 3. Inspektion / byte av bränslefilter: Ta bort bränslefiltret från bränsletanken och rengör det. Om den är skadad eller sliten, byt ut filtret mot ett nytt.
 4. Kontrollera kedjebromsen: Se till att kedjebromsen fungerar korrekt genom att aktivera den och se till att kedjan slutar rotera.
 5. Kontrollera kedjespänningen: Kontrollera spänningen på motorsågskedjan och justera den vid behov.
 6. Rengör motorsågen: Använd en ren trasa eller borste för att ta bort skräp eller sågspån från motorsågen.
 7. Kontrollera svärd och kedja: Inspektera svärd och kedja för slitage och skador. Om de är slitna, byt ut dem mot nya.
 8. Slipa kedjan: Använd en rundfil för att slipa kedjan. Följ tillverkarens instruktioner för korrekt vinkel och antal drag.
 9. Smörj motorsågen: Smörj motorsågens rörliga delar med ett smörjmedel som är avsett för användning med motorsågar.

Kom ihåg att alltid hänvisa till tillverkarens instruktioner för specifik information om service av din Husqvarna motorsåg. Bär också alltid lämplig personlig skyddsutrustning, inklusive ögon- och hörselskydd, när du använder en motorsåg.

Säkerhets tips vid användning av en Motorsåg

Eftersom en motorsåg kan vara ett farligt verktyg är det viktigt att vidta lämpliga säkerhetsåtgärder när du använder denna maskin. Här är några säkerhetstips för att använda en Husqvarna motorsåg:

 1. Bär lämplig skyddsutrustning: Bär alltid skyddshjälm, skyddsglasögon, hörselskydd, ansiktsskydd, handskar och motorsågsbyxor.
 2. Kontrollera motorsågen före användning: Innan du startar motorsågen, kontrollera kedjespänningen, bränslenivån och oljenivån. Se till att kedjebromsen fungerar korrekt.
 3. Planera ditt arbete: Planera ditt arbete innan du börjar och identifiera eventuella faror som luftledningar, ojämn terräng eller närliggande strukturer.
 4. Håll ett säkert avstånd: Håll ett säkert avstånd från andra människor och husdjur när du använder motorsågen.
 5. Använd rätt skärteknik: Använd rätt skärteknik för att undvika kast, vilket är motorsågens plötsliga uppåtgående rörelse. Klipp alltid i midjehöjd eller under, och sträck dig aldrig för långt när du klipper.
 6. Håll motorsågen ren: Håll motorsågen ren och fri från skräp och inspektera den regelbundet för skador eller slitage.
 7. Stäng av motorsågen när den inte används: Stäng alltid av motorsågen när den inte används och förvara den utom räckhåll för barn.

Kom ihåg att en motorsåg är ett kraftfullt verktyg som kräver respekt och försiktighet. Genom att följa dessa säkerhetstips kan du se till att du använder din Husqvarna motorsåg säkert och effektivt.

Husqvarnas skyddskläder för motorsåg

Husqvarna erbjuder ett urval av skyddskläder för motorsågsanvändare, inklusive:

 1. Skyddsbycor för motorsåg: Dessa byxor är designade för att skydda användarens ben från motorsågsskärningar och är gjorda med ett slitstarkt yttre skal och skyddande vaddering.
 2. Skyddsjackor motorsåg: Dessa jackor är gjorda av kraftiga material som ger skydd mot ris och rivningar, samt hålla ute yttre väta och transportera ut väre och svett.
 3. Skyddsstövlar för motorsåg: Dessa stövlar är designade med kåpor med ståltå och skyddande vaddering för att skydda användarens fötter från motorsågsskärningar och andra faror.
 4. Motorsågsskyddshandskar: Dessa handskar är designade för att ge skydd för användarens händer och armar från motorsågsskärningar och är gjorda av slitstarka material som är resistenta mot skärsår och punkteringar. Det finns öven handskar utan sågsskydd, dessa ger fantastiskt skydd mot kvistar och grenar, samt är bara genuint bra arbetshandskar med bra grepp och andra smarta funktioner
 5. Motorsågsskyddshjälmar: Dessa hjälmar är designade för att ge skydd åt användarens huvud från fallande grenar och annat skräp när man använder en motorsåg. De har också ett ansiktsskydd för att skydda användarens ansikte och ögon från skräp.

Kolla även in Tvätt- och reparationsguide för Husqvarna skyddskläder

Det är viktigt att notera att när du använder en motorsåg är det viktigt att bära lämpliga skyddskläder för att förhindra allvarliga skador. Husqvarnas skyddskläder för motorsågar är designade för att möta industristandarder och ge ett pålitligt skydd för motorsågsanvändare.