Viktigt att tänka på när du ska köpa motorsåg!

Motorsågar

När du står inför beslutet att köpa motorsåg är det avgörande att noga överväga ditt behov. Behöver du en kraftfull motorsåg för att hantera stora träd i skogen, eller en mindre och mer hanterbar såg för trädgårdsarbete? Varje motorsågsmodell har sina unika egenskaper och är optimerad för olika typer av arbete. Det kan vara en utmaning att hitta den perfekta motorsågen bland det breda utbudet på marknaden. Ibland kan en mindre och mer lätthanterlig motorsåg vara det bästa valet för dina projekt.

På Söderströms har vi satt ihop en lista med viktiga faktorer att beakta, för att hjälpa dig hitta en motorsåg som bäst möter dina behov och underlättar ditt arbete.

Längd på svärd

Längden på svärdet på din motorsåg spelar en kritisk roll i dess effektivitet och säkerhet, särskilt när det gäller att såga större och kraftigare träd. Svärdets längd bestämmer direkt hur stora träd du kan hantera med motorsågen. Generellt sett, ju längre svärd, desto större diameter kan trädets stam ha.

När du arbetar med motorsågar på grova stammar, är det rekommenderat att ha tillgång till minst två olika svärdslängder. Ett kortare svärd kan vara mer hanterbart och säkrare för att såga mindre träd eller för precisionsarbeten, medan ett längre svärd är bättre lämpat för att såga igenom tjockare stammar. En bra tumregel är att svärdets längd bör vara minst 2 tum längre än trädets diameter som ska sågas.

Det är viktigt att komma ihåg att längre svärd ökar sågens vikt och kan påverka dess hantering. Därför bör du alltid välja en svärdslängd som inte bara passar för arbetsuppgiften, utan även en som du känner dig bekväm och säker med att hantera.

Om du är osäker på vilken svärdslängd som passar bäst för dina behov, tveka inte att rådfråga oss på Söderströms. Vårt team av experter kan hjälpa dig att välja rätt motorsåg och svärdslängd, baserat på de specifika arbetsuppgifter du planerar att utföra.

Klicka här för att komma till vår kontakt sida

Köpa Motorsåg: En Guide till Fyra Typer för Olika Användningsområden

  •  ProffssågPassar dig som använder din motorsåg i princip varje dag. Sågen är vanligtvis utrustad med hög prestanda och framtagen för optimal ergonomi. 
  • AllroundsågPassar dig som använder din såg ganska ofta, men som ändå behöver liknande prestanda som en proffssåg. Passar bra till vedkapning och trädfällning. 
  • FritidssågPassar dig som inte använder motorsågen särskilt ofta, sågen är lättanvänd och enkel att arbeta med i trädgården. 
  • Trädbeskärningssåg – Passar dig som arbetar som arborist och är proffs på trädbeskärning. 
tänk på när du ska köpa motorsåg

Viktiga frågor att ställa sig själv när du ska köpa motorsåg

  1. Användningsfrekvens, Årstider och Ändamål
    • Fråga: Hur ofta kommer jag använda motorsågen, vilka årstider och till vilket ändamål?
    • Svar: Om du planerar att använda motorsågen ofta, särskilt för krävande uppgifter som trädfällning, bör du överväga en mer robust och hållbar modell. För sporadisk användning, som lätt trädgårdsarbete eller kvistning, kan en mindre och enklare modell vara tillräcklig.
  2. Användarens Kunskapsnivå
    • Fråga: Hur kunnig är jag på att använda motorsåg?
    • Svar: Nybörjare bör välja användarvänliga modeller med goda säkerhetsfunktioner, medan erfarna användare kan välja mer avancerade sågar som erbjuder högre prestanda och flexibilitet.
  3. Motorsågens Kapacitet
    • Fråga: Behöver jag en motorsåg som klarar av att fälla stora träd, eller kommer den mest användas till att kvista grenar?
    • Svar: För stora träd behövs en kraftfullare motorsåg med längre svärd, medan en lättare och mindre motorsåg räcker för kvistning och mindre träd.
  4. Typ av Trämaterial
    • Fråga: Kommer jag såga mest i mjukt eller hårt trä?
    • Svar: Hårt trä kräver en motorsåg med högre kraft och en starkare kedja, medan mjukt trä kan hanteras med en mindre kraftfull motorsåg.
  5. Ergonomi och Användarkomfort
    • Fråga: Är det viktigt att den ska ge bra ergonomi?
    • Svar: En ergonomisk motorsåg minskar risken för trötthet och skador. Se till att välja en modell med en bekväm handtagdesign och balanserad vikt.
  6. Underhåll och Service
    • Fråga: Hur viktigt är det att luftfilter och tändstift finns lättåtkomligt vid service och underhåll?
    • Svar: En motorsåg med lättåtkomliga servicepunkter underlättar regelbundet underhåll och förlänger sågens livslängd.
  7. Säkerhetsfunktioner
    • Fråga: Hur viktig är säkerheten på motorsågen?
    • Svar: Höga säkerhetsfunktioner är avgörande, speciellt för nybörjare. Se efter modeller med kedjebroms, vibrationsdämpning och säker handskydd.
  8. Kedjebyte och Spänning
    • Fråga: Hur viktigt är det att jag själv ska kunna byta och spänna kedjan?
    • Svar: Om du vill hantera underhåll själv, välj en modell med enkelt kedjebyte och spänning utan verktyg. Detta minskar tidsåtgången och behovet av specialverktyg.

Relaterade artiklar:

FAQ: Vanliga frågor när man vill köpa motorsåg:

Hur väljer jag rätt motorsåg för mina behov?

Välj baserat på användningsfrekvens, trätyp och arbetsuppgiftens storlek. Lättare sågar för mindre, sporadiska arbeten; kraftigare sågar för stora träd och frekvent användning.

Vilken svärdslängd behöver jag på min motorsåg?

Anpassa efter trädstorleken: längre svärd för större träd, kortare för mindre och finare arbete.

Är ergonomi viktig när jag köper motorsåg?

Ja, ergonomisk design minskar trötthet och skaderisk, viktigt för frekvent användning.

Hur ofta behöver jag underhålla min motorsåg?

Regelbundet underhåll efter varje användning rekommenderas, inklusive rengöring och kontroll av kedjespänning.

Kan jag såga både mjukt och hårt trä med samma motorsåg?

Ja till viss gräns, men hårt trä kräver en kraftigare såg med starkare kedja.

Vad är viktigt att tänka på för säkerheten när jag använder motorsåg?

Använd alltid skyddsutrustning, följ säkerhetsinstruktioner, och se till att sågen har säkerhetsfunktioner som kedjebroms.

Hur viktigt är det att kunna byta och spänna kedjan själv?

Mycket viktigt för smidigt underhåll. Välj en modell med enkel kedjespänning och byte utan verktyg.

Kan jag få hjälp med att välja motorsåg på Söderströms?

Ja, Söderströms erbjuder expertis och rådgivning för att hitta rätt motorsåg för dina behov.

Varför ska du välja Söderströms när du vill köpa Motorsåg

Vi började sälja skogs och trädgårdsutrustning för mer än 25 år sedan. Under vår tid i branschen har vi arbetat nära både privata och professionella kunder och på så sätt kunnat skapa bra och långsiktiga samarbeten och relationer. Vi har ett samarbete med Husqvarna och Söderströms är en auktoriserad återförsäljare av Husqvarna produkter. Vår erfarenhet gör att vi kan fylla vårt sortiment med riktigt kvalitativa produkter från några av marknadens bästa tillverkare. Vi kan produkter, verktyg och utrustning inom skog och trädgård!

Om du beställer via webben erbjuder vi fri frakt på beställningar över 500 kronor (kan skilja sig vid skrymmande varor). Om något skulle gå fel har vi support både via telefon och chatt på vår hemsida och via sociala medier, kontakta oss!

Välkommen till Söderströms – din partner för Husqvarna-produkter och utrustning!

Husqvarna 550 XPG Mark II Motorsåg