Trädgårdskalender | Checklista för juli

Tips

Det finns alltid något att göra i trädgården. Det som kan vara svårt är att veta när bästa tillfället är för att utföra vissa uppgifter. I vår trädgårdskalender har vi samlat de bästa tipsen om vilka uppgifter du bör fokusera på varje månad.

Juli är här och då också sommaren, på riktigt!

Luften börjar äntligen bli varm, fjärilarna flyger och semestertider hägrar. Trädgården börjar också blomstra och blir redo för första skörden. Nedan följer några tips som är extra viktigt att fokusera på i juli.

Fortsätt vattna!

Håll koll på dina nyplanterade växter! Fortsätt vattna så de inte torkar ut. Vattningen bör helst ske på morgonen så mindre vatten avdunstar.

Samla regnvatten

Under sommaren, när det kan råda bevattningsförbud på flera ställen i landet, är ett tips är att ta vara på det regnvatten som väl kommer. Det enklaste sättet är att ställa en tunna vid en hängränna eller stuprör. Tunnan är sedan väldigt lätt att tömma, antingen med en vattenkanna eller en tappkran. För att hindra algtillväxt eller att törstiga djur drunknar, är ett tips att lägga ett lock ovanpå.

Läs också
10 tips på hur du lyckas med din bevattning!

Skörda grönsaker och plocka blommor

En del tidiga grönsaker, bär och kryddor börjar bli färdiga för skörd. Håll koll på dina kryddor och skörda dem ofta så de inte går i blom och sätter frö – då tappas nämligen smaken.

Passa också på att plocka in vackra buketter! Många blommor ger ofta ett nytt blomsterflor när de plockas eller beskärs. När en blomma börjar vissna riktar den in sig på att sätta frö, vilket innebär att blomningen minskar och slutligen avtar. Genom att istället plocka blommorna när de är som vackrast, kan du lura blommans system och få dem att sätta nya flor. På sätt får du fler blommor under längre tid.

Dela plantor och ta sticklingar

Visste du att du själv kan föröka växter med sticklingar? Passa på att ta revor av befintliga jordgubbsplantor och sticklingar av andra plantor som du vill ha fler av. Att ta sticklingar innebär att du tar en liten del av en större planta och sedan ser till att den får rötter. Börja med att ställ sticklingen i vatten så den börjar få sina egna rötter. När sticklingen har fått ett bra rotsystem kan du plantera ut den.