10 Tips för bevattning!

Trädgård

Tips för bevattning: Under denna extrema torka som råder i sommar kommer här några tips för att undvika hängiga växter:

Så här kommer våra tips för bevattning!

Regel nr 1: Håll jämn fuktighet

De flesta växter tycker om jämn fuktighet. Men en viss uttorkning före vattningen förbättrar rötternas tillväxt.

Regel nr 2: Vattna mer sällan men ordentligt

Blomsterrabatter behöver vanligtvis vattnas en till två gånger i veckan, och tänk på att det är bättre att vattna mycket och sällan än lite och ofta.

Regel nr 3: Vattna sent på kvällen eller tidigt på morgonen

På kvällen och natten, när jorden är sval, avdunstar mindre vatten än på dagen när jorden är varm. Då kan växterna förse sig med vatten inför nästa dags hetta.

Regel nr 4: Håll bladen torra

Våta blad är en grogrund för sjukdomar. Om bladen är fuktiga över natten kan de till exempel angripas av bladmögel. Blad som vattnas i solen kan få små brännmärken (på grund av vattendropparnas förstoringsglaseffekt).

Regel nr 5: Använd rätt vattenmängd

Tillräcklig bevattning innebär att vattnet når ända ned till rötterna. Om du använder för lite vatten når det inte längre än till det övre jordlagret. Tillräcklig bevattning betyder också att växterna är särskilt beroende av jämn fukthalt i jorden ända tills de är redo för skörd.

Regel nr 6: Vattna rikligt och lite i taget

Vatten behöver lite tid för att sippra ned i jorden. Det är bättre att vattna lite i taget än att låta vattnet rinna undan innan det hinner tas upp av jorden.

Regel nr 7: Vattna målinriktat men fördela vattnet

Att alltid vattna vid en och samma plats leder till ensidig rottillväxt och en sämre absorbering av näringsämnena i jorden. Vattna därför alltid runt hela växten och fördela vattnet över hela bevattningsområdet.

Regel nr 8: Bevattna på ett sätt som inte i onödan slösar på vattnet

Vattna så mycket som behövs och så lite som möjligt. Detta blir lättare med ett automatiskt bevattningssystem med fuktgivare – i rabatten, på balkongen och i gräsmattan.

Regel nr 9: Undvik att mätta jorden

Om jorden är mättad av vatten kan inte syret nå rötterna – rötternas celler drunknar utan syre.

Regel nr 10: Använd högkvalitativ, lerrik jord

Jord med mycket lermineraler expanderar lättare och kan därför hålla kvar vattnet i jorden bättre och mer jämnt fördelat. Under våta somrar och på vintern är det viktigt att vattnet dräneras för att förhindra att jorden mättas.

Du kanske också är intresserad av Altan- och terrassrengöring utan kemikalier

10 Tips för bevattning!

Söderströms 10 Tips för bevattning

Vi började sälja skogsutrustning för mer än 25 år sedan. Under vår tid i branschen har vi arbetat nära både privata och professionella kunder och på så sätt kunnat skapa bra och långsiktiga samarbeten och relationer. Vi har ett samarbete med Husqvarna och är en auktoriserad återförsäljare av Husqvarna produkter. Vår erfarenhet gör att vi kan fylla vårt sortiment med riktigt kvalitativa produkter från några av marknadens bästa tillverkare. Vi kan produkter, verktyg och utrustning inom skog och trädgård!

Om du beställer via webben erbjuder vi fri frakt på beställningar över 500 kronor (kan skilja sig vid skrymmande varor). Om något skulle gå fel har vi support både via telefon och chatt både på vår hemsida och via sociala medier.