10 tips på hur du lyckas med din bevattning!

Trädgård

Under dem riktigt varma sommardagarna är det viktigt att bevattna dina växter, blommor och gräsmatta rätt. Men att vattna är inte alltid så lätt som man kan tro, utan det finns en del saker som kan vara bra att tänka på innan du sätter igång. Nedan har vi samlat våra bästa tips på hur du lyckas med din bevattning. Vi hoppas att det kan hjälpa dig mot en vacker och grönskande trädgård.

Tips 1: Håll jämn fuktighet i jorden

En jämn fuktighet i jorden ger också jämn tillväxt i din trädgård. Se till att du fördelar vattnet jämnt över hela gräsmattan och dina rabatter. Låt helst inte jorden torka ut helt mellan bevattningarna.

Tips 2: Vattna heller mycket och sällan

Dina rabatter behöver vanligtvis inte vattnas mer än en till två gånger i veckan. Det bästa är faktiskt att vattna mycket och sällan, än lite och ofta.

Tips 3: Vattna på morgonen eller kvällen

Genom att bevattna trädgården mitt på dagen riskerar du större risk att vattnet avdunstar innan det hinner tränga ner i jorden. Vattna därför hellre tidigt på morgonen eller sent på kvällen när jorden är sval. Då håller sig jorden fuktig längre och växterna kan förse sig bättre med vatten inför nästa varma dag.

Tips 4: Håll bladen torra

Bladmögel bildas lättare när bladen är fuktiga under en längre tid. För att undvika att mögel bildas, bör du vattna dina bladväxter underifrån. Droppbevattning eller en traditionell vattenkanna är ett effektivt sätt för att undvika att bladen blir blöta.

Tips 5: Använd rätt vattenmängd

Det kan vara klurigt att veta hur mycket vatten som är tillräckligt. En bra riktlinje är att se till att vattnet når ända ner till rötterna. Oftast behöver du mer vatten än vad du tror. Vattnar du med för lite vatten, kommer inte vattnet ha möjlighet att ta sig längre än till det yttersta jordlagret. För att lyckas behöver du alltså se till att jorden håller en jämn fuktighet hela vägen så att växterna har möjlighet att ta åt sig rätt mängd vatten.

Tips 6: Vattna rikligt, men lite i taget

Vid det här laget har vi förstått att växterna behöver rikligt med vatten för att kunna växa, men det är viktigt att inte hälla på för står mängd vatten på en gång. För stor vattenmängd riskerar att rinna undan innan det hinner tas upp av jorden. Genom att vattna lite i taget, ger vi vattnet tid att sippra ned i jorden.

Tips 7: Vattna över hela växtområdet

Att alltid vattna vid en och samma plats kommer tillslut att leda till ensidig rottillväxt. Dessutom kommer rötterna har sämre möjlighet att absorbera näringsämnena i jorden. Se till att vattna runt alla sidor om växterna och fördela vattnet jämnt över hela bevattningsområdet.

Tips 8: Slösa inte på vattnet

Vatten är en resurs som vi inte bör slösa med i onödan. Du bör vattna så mycket som behövs men samtidigt så lite som möjligt. Överdriven bevattning kväver syretillförseln till rötterna och skadar oftast växterna mer än vad det gör nytta. Det blir lättare att kontrollera vattenmängden med ett automatiskt bevattningssystem med fuktgivare – i rabatten, på balkongen och i gräsmattan.

Tips 9: Undvik att mätta jorden

För mycket vatten kan leda till att jorden blir mättad. Det har i sin tur en negativ påverkan på rötternas syreupptagning. Utan syre drunknar rötternas celler, vilket leder till att rötterna och växten dör. Oftast kan du se om en växt fått för mycket vatten genom att den får gula eller mörka fläckar på bladen.

Tips 10: Använd lerrik jord

Vilken jord du använder spelar stor roll för växternas välmående. En jord med fler lermineraler expanderar lättare och kan hålla kvar vattnet i jorden bättre. Lerrik jord hjälper till också skapar bättre vattenfördelning samt är mer näringsrik än t.ex. sandjord. Under våta somrar och på vintern är det däremot viktigt att vattnet dräneras för att förhindra att jorden mättas.

Allt du behöver för att lyckas med din bevattning

Du kanske också är intresserad av Altan- och terrassrengöring utan kemikalier

10 Tips för bevattning!

Söderströms 10 Tips för bevattning

Vi började sälja skogsutrustning för mer än 25 år sedan. Under vår tid i branschen har vi arbetat nära både privata och professionella kunder och på så sätt kunnat skapa bra och långsiktiga samarbeten och relationer. Vi har ett samarbete med Husqvarna och är en auktoriserad återförsäljare av Husqvarna produkter. Vår erfarenhet gör att vi kan fylla vårt sortiment med riktigt kvalitativa produkter från några av marknadens bästa tillverkare. Vi kan produkter, verktyg och utrustning inom skog och trädgård!

Om du beställer via webben erbjuder vi fri frakt på beställningar över 500 kronor (kan skilja sig vid skrymmande varor). Om något skulle gå fel har vi support både via telefon och chatt både på vår hemsida och via sociala medier.