Rätt Utrustad? Är du utrustad för skogsarbetet

Motorsågar

Vi vill passa på att informera dig som arbetar i skogen om personlig skyddsutrustning och hur du ser till att du är Rätt Utrustad.

Skyddskläderna bör vara signalfärgade så att du syns tydligt i naturen. Skyddsutrustningen ska vara testad i enlighet med ­gällande internationella regler och standarder inom EU och USA (CE/ISO/UL-märkning). För din egen skull, hoppa aldrig över någon del av den personliga skyddsutrustningen!

Rätt Utrustad? Är du utrustad för skogsarbetet

Rätt Utrustad vad krävs

1. HJÄLM MED HÖRSELSKYDD OCH VISIR, SAMT SKYDDSGLASÖGON Hjälmen är utformad för att skydda dig mot nedfallande grenar och slag. Visiret bör vara heltäckande över ansiktet för att skydda mot rivskador och sågspånssprut. Skyddsglasögonen ger dig ytterligare skydd för ögonen. Hörselskydden skyddar mot höga skadliga ljud. Insatserna till hörselskydden blir efterhand slitna. Det är viktigt att du byter ut dem med jämna mellanrum. Plasten i hjälmen åldras och blir skör främst p g a uv-strålningen. Därför bör hjälmen bytas ut senast 5 år efter tillverkningsdatum eller max 3 år efter den har tagits ur sitt ursprungliga emballage. Husqvarnas hjälmar har en datummärkning där du kan ange första bruksdatum.

2. SKOGSJACKA/SKJORTA Skogsjackan bör vara heltäckande, signalfärgad med reflex samt ventilerad. Sedan december 2012 gäller förändrade regler vid arbete med motorsåg och röjsåg. Mer information finns på Arbetsmiljöverkets hemsida.

3. SKYDDSBYXOR/SKYDDSHOLKAR Skyddsbyxorna ska vara försedda med sågskydd som uppfyller internationella standarder. Såg­skyddet består av ett foder med flera lager mycket långa fibrer som trasslar in sig i kedjan och stoppar den på bråkdelen av en sekund (bild A). Byxorna bör tvättas regelbundet för att behålla maximal skyddsnivå. Det är viktigt att du följer tillverkarens tvättråd noga. Om du sågat i skyddslagren ska byxan kasseras.

4. SKYDDSSTÖVLAR/KÄNGOR Stövlarna eller kängorna ska vara försedda med skyddande tåhätta, sågskydd och grovmönstrad sula (halkskydd) enligt internationella standarder.

5. ARBETSHANDSKAR Arbetshandskar bör du alltid använda för att skydda mot skär- och rivskador, oljor och bränsle. Handskar med sågskydd i vänsterhanden skyddar dig också mot sågkedjan.

6. FÖRSTA FÖRBAND Du ska alltid ha ett första förband lättillgängligt och nära till hands. En förbandslåda ska alltid finnas på avverkningsområdet.

7. KOMMUNIKATIONSUTRUSTNING FÖR ­EVENTUELLA OLYCKSTILLBUD Vid olycksfall måste du snabbt kunna tillkalla hjälp. Ha alltid med dig en visselpipa och mobiltelefon eller kommunikations­radio på avverkningsplatsen.

Här hittar du vårat utbud av skyddsutrustning så att du kan se till att du är Rätt Utrustad: Skyddsutrustning

Varför ska du välja Söderströms för dina Husqvarna Produkter

Vi har 25 års erfarenhet inom skog och trädgård, företaget startade 1 januari 1995 och har sedan dess haft många samarbeten, både professionella och privata. Vi har ett samarbete med Husqvarna och är en auktoriserad återförsäljare av Husqvarna produkter. Om du beställer via webben erbjuder vi fri frakt på alla beställningar över 500 kronor. Om något skulle gå fel har vi support både via telefon och chatt både på vår hemsida och via sociala medier.