Ny forskning om säkerhet för robotgräsklippare

Robotgräsklippare

Säkerhet för robotgräsklippare: En nyligen genomförd (2021-04-26) studie från Oxfords universitet om faran med robotgräsklippare för igelkottar visar stora skillnader i säkerhetsnivåer mellan olika robotgräsklippare. Robotgräsklipparna från Husqvarnakoncernen fick bra resultat i testet, eftersom de bland annat är utrustade med lätta (3 g) pivoterande knivar. Husqvarnakoncernen välkomnar forskning om ämnet och ser fram emot nästa studie från dr Rasmussen. Du kan läsa hela Husqvarnas uttalande om denna forskning här.


– Resultaten i min nyss publicerade studie visade att vissa modeller av robotgräsklippare orsakade omfattande skador på de döda igelkottarna i testerna, men att det fanns anmärkningsvärda skillnader i skadornas omfattning, och att vissa maskiner konsekvent inte orsakade några skador. Vi upptäckte att vissa tekniska funktioner ökade säkerhetsindex för robotgräsklippare. Dessa var pivoterande knivar, hasplåtar och framhjulsdrift.

säger dr Sophie Lund Rasmussen.

Slutsats säkerhet för robotgräsklippare

Studien kom fram till att tre tekniska funktioner (pivoterande knivar, hasplåtar och framhjulsdrift) avsevärt ökar säkerhetsindex för robotgräsklippare. och dessa tre funktioner är något du kan hitta i alla Husqvarna robotar idag.

säkerhet för robotgräsklippare håll igelkotten säker med Husqvarna
Håll igelkotten så säker som möjligt med Husqvarna Automower

Om forskningen

I studien, som genomfördes av dr Rasmussen och hennes forskarteam från Oxford- och Aalborg-universiteten, 18 modeller av robotgräsklippare granskades i kollisionstest med döda igelkottar. Varje robotgräsklippare testades tolv gånger, med igelkottar i fyra viktklasser som placerades i tre olika positioner. De döda igelkottarna hade samlats in från rehabiliteringscenter för igelkottar, där det inte hade gått att rädda deras liv.

Läs mer om säkerhet för robotgräsklippare

En kopia av hela rapporten finns här.

Varför ska du välja Söderströms för din Robotgräsklippare

Vi har 25 års erfarenhet inom skog och trädgård, företaget startade 1 januari 1995 och har sedan dess haft många samarbeten, både professionella och privata. Vi har ett samarbete med Husqvarna och Stihl och är auktoriserade återförsäljare av alla deras produkter. Om du beställer via webben erbjuder vi fri frakt på alla beställningar över 500 kronor. Om något skulle gå fel har vi support både via telefon och chatt både på vår hemsida och via sociala medier.

Du kan kolla in vårt sortiment av Husqvarna Automower här!