Underhåll din skärutrustning

Motorsågar

Vi på Söderströms vill gärna informera dig om hur du på bästa sätt beter dig vid underhåll din skärutrustning

Underhåll din skärutrustning

Kedjesträckning är viktigt vid underhåll din skärutrustning

Se till att kedjan är rätt sträckt. En slak kedja kan hoppa av svärdet och skada båda dig och motorsågen. En alltför hårt sträckt kedja kan orsaka förslitningar på svärdet. En rätt sträckt kedja ska inte hänga under svärdet. Kedjesträckningen är korrekt när kedjan har kontakt med svärdets undersida och du fortfarande kan dra runt den lätt med handen. Se bilden ovan. 

En skarp kedja.

Kedjan måste alltid vara skarp för att du ska kunna såga säkert, effektivt och med god precision. Ett enkelt sätt att få kedjan skarp är att använda Husqvarnas filningsmall och följa filningsinstruktionen på följande sidor.

Hur ofta ska kedjan skärpas?

En sågkedja blir oskarp efterhand även om du har undvikit att såga i föremål som minskar skärpan (sten, jord, m m). Kedjan blir ”träslö”. Om kedjan är stensågad är den oanvändbar och måste omedelbart skärpas. Använder du motorsågen under en stor del av dagen är det lämpligt att skärpa kedjan med några filningsdrag vid varje tankning. Det är lättare att skärpa lite men ofta än att vänta en lång tid med filningarna. Dessutom får du bättre precision och arbetet blir mer effektivt. 

Kedjetyp.

Använd alltid den typ av svärd och kedja som rekommenderas av tillverkaren.

Här hittar du länkar till vårt utbud av filar, filmallar, kedjor mm:

Kedja, svärd och filar

Skyddsutrustning

Varför ska du välja Söderströms för dina Husqvarna Produkter

Vi har 25 års erfarenhet inom skog och trädgård, företaget startade 1 januari 1995 och har sedan dess haft många samarbeten, både professionella och privata. Vi har ett samarbete med Husqvarna och är en auktoriserad återförsäljare av Husqvarna produkter. Om du beställer via webben erbjuder vi fri frakt på alla beställningar över 500 kronor. Om något skulle gå fel har vi support både via telefon och chatt både på vår hemsida och via sociala medier.