Robotgräsklippare i Sverige (Summering av Studie)

Robotgräsklippare

Robotgräsklippare i Sverige:


Husqvarna var först i världen med att lansera robotgräsklippare och sedan dess har vi svenskar varit robotpionjärer. Sverige är också det land i Norden där de allra flesta villaägare klipper gräset automatiskt, så många som var femte villaägare äger en robotgräsklippare.

Husqvarna

Husqvarna har utfört en undersökning i April 2021 som visade på att 21% av villaägare i Sverige äger en Robotgräsklippare.

Robotgräsklippare i Sverige: hur många äger redan en

Varför köps robotgräsklippare i Sverige

Husqvarnas studie täcker väldigt måna punkter, men en av de mest intressanta tyckte vi här på Söderströms var skälen till varför de som har en robotgräsklippare hade valt att införskaffa denna. Husqvarna hade sex olika alternativ i sin studie:

  • Ger mig mer tid till andra saker
  • Ger den snyggaste gräsmattan
  • Mindre ljud
  • Bra för naturen
  • Annat
  • Vet ej

Det största skälet i Sverige var överlägset att du kommer att ha mer fritid, hela 84% svarade att detta var ett av skälen att de införskaffat en robotgräsklippare, 52% tyckte att robotgräsklippare gav den finaste gräsmattan, 42% sa att mindre ljud var ett stort skäl till deras köp. Om du vill läsa allt om detta finns det på sida 119 i studien.

Kommer det bli en robotgräsklippare i Sverige när svenskarna ska skaffa en ny gräsklippare?

Enligt Husqvarnas studie är robotklipparna på en kraftig uppgång i Sverige, Norge och Danmark, medans finnarna inte verkar gilla denna typ av gräsklippare.

Robotgräsklippare i Sverige: kommer nästa gräsklippare vara en robot

Vilka åldersgrupper och kön verkar gilla robotklippare?

Enligt denna studie så säger en stor del av de som är mellan 25-39 att deras nästa klippare kommer att vara en robotgräsklippare. Medans de som är 55+ är betydligt mindre benägna att införskaffa robotgräsklippare.

Kvinnor har en högre sannolikhet över alla åldersgrupper än män när det kommer till hur gärna de vill ha en robotgräsklippare.

Vad där de största skälen till att svenskarna inte köpa robotgräsklippare?

De 4 stora skälen Husqvarna identifierade var:

  • Min trädgård är för komplicerad (42%)
  • De är för dyra (31%)
  • Min trädgård är för liten (30%)
  • Jag gillar att klippa mitt gräs för mycket (23%)
Robotgräsklippare i Sverige: varför har du inte en robotgräsklippare

Slutsats

Robotgräsklippare visar på en kraftigt uppgående trend, speciellt hos yngre kvinnor, men vi har i dagsläget robotgräsklippare på 21% av svenska villor och detta tal kommer bara att öka!

Vi här på Söderströms är marknadsledande när det kommer till robotgräsklippare, om du befinner dig i Skaraborgsregionen så kan du komma förbi vår butik i Skövde och se alla Husqvarnas Automower, vi har också Europas största robotgräsklippar verkstad, så om du köper via oss så vet du att du alltid kan komma hit för service med originaldelar för reparation.

Vi erbjuder Installerat och Klart i Skaraborg.

Ring till oss på tel: 0500-414130 eller mejla på kundtjanst@soderstroms.nu , vi kan svara på alla dina frågor!