Allt du behöver veta om elverk!

Tips

Våra vänner hos Champion har satt ihop denna fina filmen där de förklarar alla de vanligaste frågorna kring elverk.

De kommer bland annat gå igenom:

  • De två olika typerna som finns
  • Hur du skall tänka vid val av storlek
  • AVR
  • En-fas vs tre-fas
  • Ljudnivåer
  • Bränsle och hur du undviker problem
  • Jordning och hur det fungerar

Så om detta låter intressant, ta en titt på videon nedan! Om filmer inte är något för dig kommer vi även täcka liknande ämnen i texten som kommer efter videon.

Champion Norden: Elverkskunskap – Allt du behöver veta om elverk!

Här kan du se vårt sortiment:

De två olika typerna av elverk som finns

Inverterelverk är en modern maskin som ger en ren sinusvåg, till skillnad från klassiska elverk som har en modifierad sinuskurva, så kallad trappstegsvåg.

Intverter krävs om du ska koppla in hemelektronik som exempelis köksutrustning, datorer och telefonladdare, men också om du ska använda elverket för känslig elektronik som medicinska instrument, telekomutrustning, mätinstrument, mm. Om du kopplar in utrustning som kräver ren sinus i ett klassiskt elverk kan utrustningen bete sig märkligt: lampor kan börja blinka, ljudsystem kan brumma, osv – men framförallt riskerar du att utrustningen förstörs och går sönder.

Ska jag välja ett inverter-elverk eller ett klassiskt elverk?

  • Väj en inverter maskin om du är osäker på om den last du vill koppla in kan gå sönder på fel typ av el. Inverter-elverk är oftast mindre, lättare och tystare än klassiska – men är också dyrare.
  • Välj en klassisk maskin om du ska driva utrustning som du vet att inte kräver ren sinus, exempelvis verktyg och utrustning som traditionellt används i garage och verkstad. Klassiska har ofta ett lägre pris – men låter mer, och kan inte användas för att driva alla typer av utrustning.

Hur du skall tänka vid val av storlek

Välja rätt Watt

Alla levererar en viss Watt och det är den som ofta avses när man pratar om storleken. När du valt vilken typ av elverk så behöver du välja vilken storlek på du behöver.

Enkelt beskrivit så vill du att ha en maskin som ger ca 20% mer än ditt behov.

Startström och kontinuerlig effekt

Nu ska vi gå in på lite mer komplicerade saker men utan att krångla till det.

Alla elverk har både en “starteffekt” och “kontinuerlig effekt”. Det kan heta och beskrivas i lite olika termer men vi använder ovan ord för att det inte ska bli alltför rörigt. De flesta elverk i världen är märkta eller namngivna efter dess Starteffekt – men det är den kontinuerliga effekten som du skall dimensionera efter. Oftast.

Starteffekt

Grunden i det hela är att vissa elektriska produkter drar mer ström i startögonblicket. Kanske har du märkt att en lampa blinkat till när du startar dammsugaren? Det gäller någon enstaka sekund när apparaten startar upp och sedan sjunker behovet igen. På fackspråk pratar man om induktiva laster, men vi förenklar det något och säger att det mest handlar om saker som innehåller mycket järn och metall. Kylskåpet, kompressorn, svetsen osv är alla produkter som drar mycket ström i startögonblicket och detta måste du vara medveten om. Anledningen till att det är viktigt att känna till är att du kan behöva dimensionera ditt elverk baserat på starteffekt – och inte den kontinuerliga effekten.

Kontinuerlig effekt

Den kontinuerliga effekten är ofta det som är angivet i apparatens märkdata. Om din produkt som du vill koppla in i elverket är märkt med 1000W så kan du utgå ifrån att detta är den kontinuerliga effekten. Det kan vara värt att känna till att de flesta elverk är märkta eller namngivna med starteffekten eftersom det talet är större – men när du räknat ut ditt behov är det ”Kontinuerlig effekt” som du ska titta efter på elverkets information.

Vad är AVR?

Konstruerad för att tillförlitligt kontrollera spänning – Auto Voltage Regulator (AVR, automatisk voltregulator) ger bättre spännings- och frekvensstabilitet med färre effekttoppar och -dalar.. Perfekt för känsliga kraftverktyg och byggutrustning.

En-fas vs tre-fas

Innan du väljer måste du veta om du behöver ett elverk som ger ut 1-fas eller 3-fas: Om du ska driva maskiner med 1-fas behövs ett 1-fas-elverk. Enfas-maskiner är sådana du har i vanliga uttag i hemmet, som kräver 230 volt. Om du ska driva 3-fas-maskiner krävs ett 3-fas.

Vi hoppas denna lilla guide kan hjälpa dig!

Vill du läsa ännu mer så har Champion en Elverks kurs här.

Du kanske också är intresserad av: