Trädgårdskalender | Augusti

Tips

Det finns alltid något att göra i trädgården. Det som kan vara svårt är att veta när bästa tillfället är för att utföra vissa uppgifter. I vår trädgårdskalender har vi samlat de bästa tipsen om vilka uppgifter du bör fokusera på varje månad.

Augusti bjuder in till skördefest!

Höstfärgerna börjar så smått göra sig till känna och augusti bjuder in till en riktigt skördefest. Perennerna har sin bästa tid och blommar för fullt. Det är också en perfekt tid att beskära träd och buskar samt planera för höstplanteringen. Nedan följer några tips som är extra viktigt att fokusera på i augusti.

Skörda och njut

I slutet av augusti når frukt- och grönsaksträdgården sin höjdpunkt. Alla dessa färska frukter, bär och grönsaker måste antingen användas direkt, konserveras eller frysas in efter skörden. Ta vara på dessa genom att göra sylt på hallon, marmelad på tomater, mos av äpplen, pickla gurkor och torka örter. Förvara potatis och rotfrukter i mörka, svala (5–8 °C) och fuktiga (relativ luftfuktighet 80–90 %) utrymmen så håller dem länge. Även lök av olika slag kan lagras under en längre tid när de rengjorts och torkat ordentligt.

Beskär och rensa

Augusti är en perfekt tid att beskära och gallra dina fruktträd och buskar. Genom att beskära dina träd och avlägsna risiga och korsande grenar från buskar låter du ljus och luft tränga ner, vilket ger bättre förutsättningar till nästa års frukt- och bärsättning. Batteridrivna stångsågar är ett bra redskap som når högt upp bland trädens grenar och är lätta att hantera vid beskärning av träd. Till mindre buskar rekommenderar vi att du använder en kvistsåg eller en grensax som klarar lite grövre grenar.

Plantera mera

Sensommaren är en utmärkt tid att höstplantera då luften oftast är fuktmättad. Buskar, träd, bär och perenner är perfekt att sätta nu så att de hinner etablera sig innan vintern kommer och jordtemperaturen når fryspunkten. Butikerna fyller också på med blomsterlökar nu. Passa på att sätta lökarna på hösten för att kunna glädjas av en blommande trädgård till våren. Narcisser, tuplaner, allium och pärlhyacinter är lökar som oftast blommar tidigt på våren.

Så gräsmattan

Att så gräs är i regel väldigt effektivt i augusti. Värmen tillsammans med det fuktiga jorden och luften skapar en perfekt miljö för frön att gro snabbt och hinna etablera ordentliga rötter innan vintern. Tänk på att nysådd gräs ska vattnas ofta och lite – tvärtemot en etablerad gräsmatta, som ska vattnas mer sällan och rejält för att låta vattnet tränga sig ned på djupet.