Trädgårdskalender | Checklista för September

Tips

Det finns alltid något att göra i trädgården. Det som kan vara svårt är att veta när bästa tillfället är för att utföra vissa uppgifter. I vår trädgårdskalender har vi samlat de bästa tipsen om vilka uppgifter du bör fokusera på varje månad.

September och hösten är här!

Hösten är på ingång med sina färgsprakande löv och svalare kvällar. Det börjar även bli dags att förbereda gräsmattan och trädgården för den kommande kylan. Vi har några tips för att göra din gräsmatta redo för höstens utmaningar och för att säkerställa en vacker och hälsosam trädgård under den kommande säsongen.

Säkra en plats i vårt robothotell

Det dags att lämna in din robot på en välförtjänt vintervila. Hos oss kan du lämna in din robot under vintern, så ser vi till att den får en ordentlig rengöring och blir servad. Vi förvarar roboten hela vintern i varma sköna lokaler där den samtidigt blir underhållsladdad. När våren kommer hämtar du ut en gnistrande ren maskin redo att ta sig an ytterligare en säsong.

Genom att ge din robotgräsklippare en årlig service minskar risken för onödigt slitage, materialtrötthet och felaktiga inställningar. Visste du också att med en ordentlig service per år ökar livslängden hela 5 år på din robot?

Gör gräsmattan redo för vintern

För att gräsmattan ska klara sig bättre genom vintern rekommenderar vi att höja klipphöjden på gräsklipparen. Vi rekommenderar också att du förser gräsmattan med höstgödning (med en kvävehalt på 3–6 %) några veckor före första frosten. Detta ger gräset bra motståndskraft inför vinterns kyla och mer växtkraft till våren.

Erbjudande: Installera i höst, betala i vår

Just nu erbjuder vi uppskjuten betalning på alla våra Automowers inkl. vårt paket “Installerat och klart”.

Väljer du att beställa någon av våra Automowers inkl. “Installerat och klart” kommer vi ut till dig för installation redan under hösten. När din nya robotgräsklippare sedan levereras i vår, går det snabbt och smidigt att starta igång den. Betalning? Det behöver du inte tänka på förrän din Automower levereras, och då kan du dessutom välja mellan direktbetalning, räntefri avbetalning eller leasingavtal.

OBS! Vi erbjuder endast installation av robotgräsklippare i Skaraborg med omnejd.

Skörda och beskär frukträden

Om du inte hann skörda och beskära dina frukträd i augusti, så är det hög tid att göra det i september. Beskär helst frukträden efter att du har skördat. Genom att beskära dina träd låter du ljus och luft tränga ner, vilket ger bättre förutsättningar till nästa års fruktsättning. Glöm inte att plocka bort fallfrukt från gräsmattan samt avlägsna frukt som torkat och sitter kvar i träden. Dessa kan bära på smittsamma sjukdomar som sedan sprids vidare till gräsmattan och träden.

Lufta gräsmattan

För att gräsmattan ska hålla sig frisk och frodas är det bra att lufta den en gång per säsong. Du skapar både bättre förutsättningar för att ta upp vatten och näring samt gynnar tillväxten och gör den motståndskraftig mot skadedjur och ogräs.

Det finns olika sätt att lufta en gräsmatta. Ett sätt är sticka ner pinnar eller göra hål med hålpipor som du drar upp jord med. Ett annat sätt är att använda en vertikalskärare, som med sina roterade knivar går ner ett par centimeter i jorden och river upp gamla gräsrester.