Trädgårdskalender | Checklista för juni

Det finns alltid något att göra i trädgården. Det som kan vara svårt är att veta när bästa tillfället är för att utföra vissa uppgifter. I vår trädgårdskalender har vi samlat de bästa tipsen om vilka uppgifter du bör fokusera på varje månad.

Juni är här och din trädgård börjar gro och spira!

Det långa dagarna, i kombination med värme och vatten, gör att dina odlingar växer med rekordfart och det finns en hel del att pyssla med i trädgården. Nedan följer några tips som är extra viktigt att fokusera på i juni.

Klipp gräsmattan minst en gång i veckan

Gräsmattan är extra viktigt att se efter nu under sommarmånaderna. Vi rekommenderar därför att klippa gräset ofta, gärna en gång i veckan, men inte för mycket. Var noggrann och klipp inte kortare än ca 3 centimeter för att hålla gräsmatten torktålig och slitstark. Eftersom näringen i gräset försvinner när gräset klipps, är det viktigt att fortsätta gödsla gräsmattan under juni så att den håller sig frisk. Gräsklippet som blir över kan du därför låta ligga kvar då det bidrar extra till gödningen.

Klipp bort vissna blommor och låt nya växa fram

Dina blommor och växter växer så det knakar i juni. Håll ordning i ditt trädgårdsland genom att gräva igenom jorden, rensa bort ogräs och klippa bort vissna blommor för att låta nya växa fram. Ge stöd åt höga perenner, buskar och träd med bambupinnar för att säkerställa att de inte faller ihop vid regn eller tyngd.

Glöm inte bort att vattna

Juni är den månad där dina växter växer som mest och ju större växterna blir, desto mer vatten behöver de. Passa på att vattna när det regnar, då kan nämligen vattnet tränga sig ner djupare i jorden och rötterna får möjlighet att söka sig neråt. Bäst tid att vattna är tidig morgon eller sen kväll. Undvik att vattna under dagen så att vattnet inte dunstar bort i värmen.

Gödsla jorden för buskar, perenner och träd

Första veckan i juni är ett perfekt tillfälle att planera nya buskar, perenner och träd. Det är viktigt att de får ordentligt med näring för att växa bättre under sommarmånaderna. Förbättra gärna jorden med planteringsjord, kogödsel eller gräsklipp. Blanda ner gödseln i översta jordlagret och vattna – om du inte väljer att gödsla en dag när det regnar.

Beskär din häck

Slutet av juni är ett perfekt tillfälle att formklippa häckarna. Ett tips är att ta hjälp av ett snöre för att få till en riktigt rak häck. Använd dig av en batteridriven eller motordriven häcksax för större partier och en mindre klippare för partier som är svåra att komma åt.