Tips för en vacker trädgårdshäck!

Trädgård

Tips för en vacker trädgårdshäck: En tät och rätt klippt trädgårdshäck ger dig både skugga och avskildhet samtidigt som det är ett vackert sätt att rama in trädgården på.

Här delar vi med oss av några enkla tips på när du ska trimma, hur ofta du ska trimma, hur du enklast vattnar för att få en tät och fin trädgårdshäck med mera.

När ska du trimma din trädgårdshäck?

Att klippa en häck är alltid bäst att göra under våren när temperaturen stigit något. Det beror på att nya snitt som görs i häcken under klippning inte klarar för låga temperaturer. Du kan med fördel göra tre större klippningar under året – första under våren, mitten av sommaren och den sista mot slutet av sommaren. Att underhållsklippa och finputsa häcken under sommaren är heller inte fel för att forma och öka tillväxten.

Tips för en vacker trädgårdshäck: Verktyg & Redskap

Idag finns en rad olika verktyg och redskap på marknaden för att trimma din trädgårdshäck.

Ett tips är att välja ett varumärke av kvalitet som inte förlorar skärpan i första taget. Ett slött redskap gör ofta mer skada på häckens grenar än nytta. Om grenen pressas ihop istället för att klippas med ett fint snitt riskerar man att skada grenen och förhindra en normal återväxt.

Det absolut bästa resultatet får du om du använder:

Sekatör Gardena Tips för en vacker trädgårdshäck!

Såhär utför du klippningen

Börja alltid med att klippa bort det allra grövsta grenarna som sticker ut och stör formen på din trädgårdshäck. När det är dags för att klippa de stora ytorna kan det vara bra att ta hjälp av exempelvis ett snöre eller en lasermätare om man har det för att få en så jämn och rak form som möjligt på häcken.

När du väl ska börja klippa sidorna så tänk på att klipp häcken som en upp och nervänd kon. Häcken ska vara bredare längst ned för att ge maximalt med ljus till alla bladen

Vill du få din trädgårdshäck att växa ska du lägga tiden på helheten och speciellt de längre grenarna i mitten av häcken.

Är du bara ute efter att forma och jämna till häcken räcker det med en finputsning.

Avslutningsvis ska man alltid klippa häcken uppifrån och nedåt, något konformad för att för att ge hela häcken så mycket solljus som möjligt.

Tips för en vacker trädgårdshäck: Bevattning och gödsling

Att gödsla och vattna häcken emellanåt är ett bra alternativ för att ge häcken ordentligt med energi samt att gynna en effektiv tillväxt.

Speciellt nyplanterade häckar kräver mycket vatten. Att vattna häcken med en vanlig trädgårdsslang är det traditionella alternativet medans Gardena nu även erbjuder ett system som heter MicroDrip. Ett enkelt system som automatiskt bevattnar din häck med rätt vattenmängd utan ansträngning.

Gardena Microdrip system Tips för en vacker trädgårdshäck!

En fin häck drar till sig uppmärksamhet och ger en behaglig tillvaro i trädgården.

Med ett par dagars arbete under året är det inte speciellt svårt att få en vacker och frisk häck.

Vi på Söderströms önskar dig lycka till och har du några funderingar är du alltid välkommen att kontakta oss!

Söderströms Tips för en vacker trädgårdshäck

Vi har 25 års erfarenhet inom skog och trädgård, företaget startade 1 januari 1995 och har sedan dess haft många samarbeten, både professionella och privata. Vi har ett samarbete med Gardena och är en auktoriserad återförsäljare av Gardena produkter.

Om du beställer via webben erbjuder vi fri frakt på alla beställningar över 500 kronor (kan skilja sig vid skrymmande varor). Om något skulle gå fel har vi support både via telefon och chatt både på vår hemsida och via sociala medier.

Kolla också in Gardenas tips för trädgårdsskötsel